Όπως σημειώνει ο συνομιλητής μας η κυβερνητική στάση απέναντι στο έργο του καλωδίου Ελλάδας-Κύπρου αποτυπώνει μια σαφή υπαναχώρηση, παρά τις αρχικές διαρροές περί άμεσης επανεκκίνησης των ερευνών.
Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι το έργο θα προχωρήσει «στον κατάλληλο χρόνο», συνιστούν αλλαγή πλεύσης, προκαλώντας εύλογες απορίες για τον λόγο των προηγούμενων, βεβαιωτικών διαβεβαιώσεων. Η απόφαση φαίνεται να ελήφθη μετά από άτυπη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με το δίλημμα να είναι αν θα προηγηθεί η κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην Ε.Ε. ή οι έρευνες για το καλώδιο.
Το κυβερνητικό επιχείρημα περί «χρονισμού» μοιάζει με προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης μιας υπαναχώρησης, ώστε να μην φανεί ότι η Ελλάδα αποσύρεται από την άσκηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων λόγω τουρκικών πιέσεων.
Η Άγκυρα, από την πλευρά της, επανέφερε το αφήγημα των «μαξιμαλιστικών επιδιώξεων» Ελλάδας και Κύπρου και την αξίωση για συναίνεση σε κάθε έργο σε περιοχές που θεωρεί ότι υπάγονται σε τουρκική δικαιοδοσία.
Η καθυστέρηση του έργου, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να αποδυναμώσει την ελληνική θέση διεθνώς και να ερμηνευθεί ως αποδοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Αν το έργο τελικά ακυρωθεί, ενδέχεται να απειληθούν ακόμη και άλλες διασυνδέσεις, όπως αυτές στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα.