– Η κατάσταση του νεοσύστατου κράτους των 800 χιλ. κατοίκων, με τους μισούς να είναι ακτήμονες. Πώς ο Καποδίστριας σχεδιάζει να ξεπεράσει το τέλμα των δανείων του 1824-25 και να εξασφαλίσει τους μικρούς γεωργούς έναντι των δανειστών.
– Το όραμα του Ι. Καποδίστρια για την διανομή των Εθνικών Γαιών στους ακτήμονες και οι υποδομές για την οργάνωση της πρώτης Γεωργικής Σχολής, του θαλάσσιου και χερσαίου εμπορίου και των τελωνείων, κόντρα στους λιβελογράφους του.
– Το σχέδιο για την αξιοποίηση της γαλλικής σχολής χαρτογραφίας και το πρώτο Κτηματολόγιο της Ελλάδας. Οι άγνωστες συνεισφορές του φίλου του, στρατιωτικού μηχανικού κι ανθρώπου-κλειδί, Κόμη Νικόλαου Λοβέρδου Μικελακάτου.
– Η δολοφονία του Καποδίστρια (1831), η σύναψη του τρίτου δανείου του 1832 ύψους 60 εκ. φράγκων και η εγκατάλειψη του ρυθμιστικού έργου του, με αποτέλεσμα το πρώτο εξευτελιστικό Μνημόνιο του 1843.
– Η Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης (1881) για την προσάρτηση της Θεσσαλίας και της Άρτας. Οι επιπτώσεις της αντιμετώπισης των εθνικών γαιών ως χρηματιστηριακό προϊόν.
– Το Σταφιδικό Ζήτημα, το “Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν” (1893), ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 κι ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος που διατηρήθηκε μέχρι το 1978.
– Η εξέγερση του Κιλελέρ (1910) στην Θεσσαλία.
– Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η Μεγάλη Ιδέα και η Μικρασιατική Καταστροφή. Γιατί το ελληνικό κράτος αναγκάζεται να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα των Εθνικών Γαιών το 1923.