Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025

Εθνικές Γαίες- Το σχέδιο του Καποδίστρια- Μια καταπληκτική ιστορική ανάλυση

Share

Στην συζήτησή μας ο οικονομολόγος και σύμβουλος φυσικών πόρων κάνει μία εκπληκτική ανάλυση και ιστορική αναδρομή για το ζήτημα των “Εθνικών Γαιών” από την εποχή του Ιωάννη Καποδίστρια μέχρι και την Μικρασιατική Καταστροφή (1828-1923).

– Η κατάσταση του νεοσύστατου κράτους των 800 χιλ. κατοίκων, με τους μισούς να είναι ακτήμονες. Πώς ο Καποδίστριας σχεδιάζει να ξεπεράσει το τέλμα των δανείων του 1824-25 και να εξασφαλίσει τους μικρούς γεωργούς έναντι των δανειστών.

– Το όραμα του Ι. Καποδίστρια για την διανομή των Εθνικών Γαιών στους ακτήμονες και οι υποδομές για την οργάνωση της πρώτης Γεωργικής Σχολής, του θαλάσσιου και χερσαίου εμπορίου και των τελωνείων, κόντρα στους λιβελογράφους του.

– Το σχέδιο για την αξιοποίηση της γαλλικής σχολής χαρτογραφίας και το πρώτο Κτηματολόγιο της Ελλάδας. Οι άγνωστες συνεισφορές του φίλου του, στρατιωτικού μηχανικού κι ανθρώπου-κλειδί, Κόμη Νικόλαου Λοβέρδου Μικελακάτου.

– Η δολοφονία του Καποδίστρια (1831), η σύναψη του τρίτου δανείου του 1832 ύψους 60 εκ. φράγκων και η εγκατάλειψη του ρυθμιστικού έργου του, με αποτέλεσμα το πρώτο εξευτελιστικό Μνημόνιο του 1843.

– Η Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης (1881) για την προσάρτηση της Θεσσαλίας και της Άρτας. Οι επιπτώσεις της αντιμετώπισης των εθνικών γαιών ως χρηματιστηριακό προϊόν.

– Το Σταφιδικό Ζήτημα, το “Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν” (1893), ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 κι ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος που διατηρήθηκε μέχρι το 1978.

– Η εξέγερση του Κιλελέρ (1910) στην Θεσσαλία.

– Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η Μεγάλη Ιδέα και η Μικρασιατική Καταστροφή. Γιατί το ελληνικό κράτος αναγκάζεται να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα των Εθνικών Γαιών το 1923.

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!

Feed

Δείτε περισσότερα

Δείτε Ακόμη

Συζητήσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για Ουκρανία- Γιατί απέχουν από γενική συμφωνία εκεχειρίας

Στην συζήτησή μας ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αναλύει τα κατ' αρχήν αποτελέσματα της συζήτησης/διαπραγμάτευσης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ...

Η Ελλάδα μεταξύ ΗΠΑ & Ευρώπης- Διπλωματική σύγχυση & αναζήτηση ρόλου

Στην συζήτησή μας ο διεθνολόγος, δημοσιογράφος και αναλυτής σχολιάζει την όλο και μεγαλύτερη απόκλιση πολιτικών που εκδηλώνεται μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης στα μεγάλα γεωπολιτικά...

To Δίκαιο και η ισχύς

Η ευελιξία με την οποία η διεθνής κοινότητα αποδέχεται ως συνομιλητές εγκληματίες, οι οποίοι είναι συμβατοί με συγκεκριμένα συμφέροντα, θα πρέπει να λειτουργήσει αφυπνιστικά...

Κομμάτια και θρύψαλλα το πολιτικό σύστημα-2η η Ζωή, 10 κόμματα στην Βουλή

Στην συζήτησή μας ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview σχολιάζει τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της εταιρείας του την πολιτική κατάσταση όπου...