Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προγραμματίζει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια πιθανή μηνιαία εκεχειρία. Οι συνομιλίες επικεντρώνονται σε ζητήματα εδαφικής και ενεργειακής ασφάλειας, περιλαμβάνοντας το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν για τις προτάσεις του Τραμπ, καθώς θεωρούν ότι ενδέχεται να κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν αποδέχεται ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, προκαλώντας την αντίδραση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που τόνισε ότι η Ουκρανία έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδρίασαν για να εξετάσουν πρόσθετους τρόπους υποστήριξης του Κιέβου. Παράλληλα, ο νέος Καναδός πρωθυπουργός, Μαρκ Κάρνεϊ, εξέτασε την αναθεώρηση της αγοράς των F-35, λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων με τον Τραμπ.
Η Ουκρανία έθεσε τρεις «κόκκινες γραμμές», συμπεριλαμβανομένης της μη αναγνώρισης των κατεχομένων εδαφών και της επιμονής στην ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αποσύρονται από διεθνείς έρευνες για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου, γεγονός που σηματοδοτεί αλλαγή στην εξωτερική πολιτική του Τραμπ, προκειμένου να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τη Μόσχα. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από Ευρωπαίους συμμάχους και την Ουκρανία.