Όπως αναφέρει, η σκληρή ρεαλιστική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στον πόλεμο της Ουκρανίας και η επιδείνωση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Κιέβου οδηγούν σε μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Η κυβέρνηση Τραμπ, επιδιώκοντας ειρήνευση, ασκεί πίεση μέσω διακοπής στρατιωτικής βοήθειας, κυρώσεων και δασμών. Η Ευρώπη, αδύναμη και γεωπολιτικά ανύπαρκτη, αναζητά στρατηγική έξοδο από την κρίση, ενώ η Ελλάδα, λόγω αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής, παραμένει στο περιθώριο.
Η διεθνής τάξη, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, καταρρέει, με τον Τραμπ να επιδιώκει ριζική αναμόρφωση της. Η Κίνα, από την άλλη, προωθεί τη δική της τάξη πραγμάτων, βλέποντας θετικά τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς εξασθενεί η δυτική ισχύς. Η ενδεχόμενη συμφιλίωση ΗΠΑ-Ρωσίας αποτελεί στρατηγικό εφιάλτη για το Πεκίνο, που στηρίζεται στη ρήξη Δύσης-Ρωσίας για τη δική του ισχύ.
Στην Ασία, η Ιαπωνία ενισχύει τον στρατό της για να προστατεύσει την αμερικανική τάξη, ανησυχώντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσει παρόμοια εγκατάλειψη από τις ΗΠΑ. Η Ινδία, αντιθέτως, βλέπει θετικά την αμερικανική απομάκρυνση από τη μονοπολική τάξη και επιδιώκει δική της στρατηγική αυτονομία.
Ο Τραμπ επιδιώκει να ανασχηματίσει τον παγκόσμιο χάρτη πριν η Κίνα επιβάλει τη δική της κυριαρχία. Η στρατηγική του είναι περίπλοκη, γεμάτη κινδύνους, και δημιουργεί προκλήσεις για κράτη όπως η Ελλάδα. Χωρίς εθνική στρατηγική, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο, ιδίως αν συνεχίσει την πολιτική κατευνασμού προς την αναθεωρητική Τουρκία. Η Ελλάδα πρέπει να αναθεωρήσει τις επιλογές της, προστατεύοντας τα εθνικά της συμφέροντα σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά.