Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025

Η Γαλλία βάζει πυρηνική ομπρέλα, η Βρετανία οργανώνει προθύμους, ΗΠΑ πιέζουν Κίεβο

Share

Στην συζήτησή μας ο γεωστρατηγικός αναλυτής μεταφέρει πληροφορίες και παρασκήνιο από τις ραγδαίες γεωπολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης-Ρωσίας- Ουκρανίας.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχει προκαλέσει αναταραχή στις σχέσεις Κιέβου-Ουάσινγκτον και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πηγές από την Ουκρανία, τη Βρετανία και την Πολωνία, η Ουκρανία μπορεί να διατηρήσει τον ρυθμό των πολεμικών επιχειρήσεων για αρκετούς μήνες, χάρη σε μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών που εισήχθησαν από τη Ρουμανία και την Πολωνία πριν από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, η έλλειψη προηγμένων συστημάτων αεράμυνας και πυροβολικού, όπως οι πύραυλοι ATACMS και τα συστήματα PATRIOT-3, δημιουργεί κρίσιμα κενά στην άμυνα των ουκρανικών πόλεων.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, που δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την απόφαση του Τραμπ, εκφράζουν έντονες ανησυχίες. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε για αυξημένους κινδύνους ασφαλείας στην Ευρώπη και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει «έκτακτα μέτρα». Στα ανώτατα στρατηγεία του ΝΑΤΟ επικρατεί προβληματισμός, με συνεχείς συσκέψεις σε Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη παράσχει στην Ουκρανία σημαντικό οπλισμό, όπως συστήματα αεράμυνας PATRIOT, NASAMS και HAWK, καθώς και χιλιάδες αντιαεροπορικούς πυραύλους STINGER. Επίσης, έχει αποσταλεί μεγάλος αριθμός αντιαρματικών πυραύλων, τεθωρακισμένων οχημάτων και εκτοξευτών HIMARS. Παρά την προσωρινή διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας, η Ουκρανία συνεχίζει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε θέματα πληροφοριών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έχει στραφεί προς τη σύναψη διμερούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ για κρίσιμα ορυκτά και σπάνιες γαίες, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις διπλωματικές του επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, εξετάζοντας την πιθανότητα ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για ανακωχή στην Ουκρανία. Παρά την αισιοδοξία για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, παραμένουν σοβαρές προκλήσεις στην επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας ανακωχής με τη Ρωσία, λόγω των γεωπολιτικών, στρατιωτικών και ιστορικών παραμέτρων που επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις.

Το πρώτο σημαντικό εμπόδιο αφορά τη δυσπιστία προς τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, δεδομένου του ιστορικού του στην παραβίαση διεθνών συνθηκών, όπως οι συμφωνίες της Βουδαπέστης (1994) και του Μινσκ (2014-2015). Οι Ρώσοι συνεχίζουν τις επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η ουκρανική κοινή γνώμη απορρίπτει μια συνθηκολόγηση.

Το δεύτερο εμπόδιο έγκειται στην απουσία συγκεκριμένων προτάσεων από τη Μόσχα και τις διαφορετικές προσεγγίσεις της Δύσης και της Ρωσίας σε στρατιωτικά και ειρηνευτικά ζητήματα. Η Μόσχα δεν έχει εκφράσει πρόθεση για εδαφικές παραχωρήσεις, ενώ ο Τραμπ μονομερώς περιορίζει το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις.

Το τρίτο ζήτημα αφορά την παύση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, η οποία εξαρτάται από τη στάση του Ζελένσκι στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι σχέσεις Κιέβου-Ουάσιγκτον έχουν επιδεινωθεί, με τον Τραμπ να διακόπτει τη συνεργασία λόγω φερόμενης «αχαριστίας» του Ζελένσκι.

Το τέταρτο εμπόδιο σχετίζεται με τη διακοπή της συνεργασίας σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας. Ο περιορισμός στη ροή στρατιωτικών πληροφοριών επηρεάζει άμεσα τις ουκρανικές στρατηγικές αποφάσεις και τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!

Feed

Δείτε περισσότερα

Δείτε Ακόμη

Εγκλωβίζεται η Τουρκία σε Συρία-Απαγορευτικό από Ισραήλ, σκωτσέζικο ντους από ΗΠΑ

Στην συζήτησή μας , ο διεθνολόγος, καθηγητής και αναλυτής μεσανατολικών θεμάτων σχολιάζει ο σύνθετο και με μεγάλη μεταβλητότητα γεωπολιτικό παζλ της Μέσης Ανατολής, εστιάζοντας...

Νέο πρόβλημα για την “πράσινη” ενέργεια-Δεν την “σηκώνουν” τα δίκτυα ηλεκτρισμού

Στην συζήτησή μας ο Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης περιγράφει ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει ανακύψει με την απόπειρα...

Γιατί ο Μακρόν επέλεξε τον Μπαϊρου για πρωθυπουργό-Γιατί τον στηρίζει η Λεπέν

Ο καθηγητής, εικαστικός και συγγραφέας στην συζήτηση μας για τις πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία. Τι σημαίνει η επιλογή του Φρανσουά Μπαϊρού για την θέση του...

Τέμπη-Οι πραγματογνώμονες έχουν κάνει λάθος για την πυρόσφαιρα-Δεν είναι όπως λένε

Στην συζήτησή μας ο Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Οπλικών Επιστημών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων προβαίνει σε μία αποκαλυπτική ανάλυση για την τραγωδία των Τεμπών,...