Στη συζήτησή μας, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέλυσε τη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σαντορίνης, ερμηνεύοντας τα φαινόμενα που παρατηρούνται στην περιοχή.
Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, μια περιοχή με έντονη γεωλογική δραστηριότητα. Το ηφαίστειο του νησιού έχει εκραγεί πολλές φορές στο παρελθόν, με τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη έκρηξη να έχει συμβεί γύρω στο 1600 π.Χ., προκαλώντας καταστροφές και πιθανώς συμβάλλοντας στην παρακμή του Μινωικού πολιτισμού. Η τελευταία ηφαιστειακή έκρηξη έλαβε χώρα τη δεκαετία του 1950, με σημαντικές επιπτώσεις.
Αναφορικά με τους σεισμούς, η περιοχή εμφανίζει έντονη δραστηριότητα, καθώς το υπέδαφος βρίσκεται σε συνεχή κίνηση λόγω της παρουσίας μάγματος. Το ρήγμα της Σαντορίνης έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς μεγέθους έως και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι πρόσφατοι σεισμοί, αν και ισχυροί, εντάσσονται σε ένα φυσιολογικό μοτίβο που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες. Εάν η δραστηριότητα δεν εκτονωθεί σταδιακά, ενδέχεται να εκδηλωθεί ένας ισχυρότερος σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα των δονήσεων.
Ο καθηγητής τόνισε πως η άνοδος του μάγματος μέσω των ρηγμάτων προκαλεί τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις, χωρίς όμως να αποτελεί ένδειξη επικείμενης ηφαιστειακής έκρηξης. Συμπερασματικά, θεωρεί εξαιρετικά απίθανη μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στο άμεσο μέλλον, παρά τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα.