Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025

Η υψηλή στρατηγικη των ΗΠΑ έναντι 4 πρώην αυτοκρατοριών-Κίνα, Ρωσία, Ιράν,Τουρκία

Share

Στην συζήτησή μας ο διεθνολόγος με ειδίκευση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική αναλύει την πολιτική των ΗΠΑ έναντι τεσσάρων αναθεωρητικών δυνάμεων, που τυγχάνουν και παλαιές αυτοκρατορίες: Κίνα, Ρωσία, Ιράν, Τουρκία.

Όπως σημειώνει ο συνομιλητής μας, η υψηλή στρατηγική των ΗΠΑ στη «μεγάλη σκακιέρα» της Ευρασίας αποσκοπεί στη διάσπαση και αποδυνάμωση του αναθεωρητικού άξονα 3+1 (Κίνα, Ρωσία, Ιράν + Τουρκία), όπως έχει περιγραφεί από αμερικανικά think tanks και αναλυτές.

Οι τέσσερις αυτές δυνάμεις μοιράζονται χαρακτηριστικά όπως ισχυρή αυτοκρατορική κληρονομιά, χερσαία γεωστρατηγική ταυτότητα, αυταρχικά καθεστώτα και αναθεωρητική ρητορική και πρακτική. Παρά τις μεταξύ τους διαφορές, έχουν διαμορφώσει μια άτυπη αντιηγεμονική συσπείρωση με στόχο την αμφισβήτηση της αμερικανικής κυριαρχίας στην Ευρασία.

Η στρατηγική των ΗΠΑ, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, στοχεύει σε διάσπαση του άξονα μέσω επιλεκτικής διαπραγμάτευσης με κάθε μέλος. Πρώτος στόχος η Ρωσία, με την οποία επιδιώκεται επανεκκίνηση σχέσεων, ώστε να απομακρυνθεί από την Κίνα. Οι διαπραγματεύσεις για Ουκρανία και σφαίρες επιρροής σε Μέση Ανατολή και Αρκτική εντάσσονται σε αυτή τη λογική.

Η Κίνα αντιμετωπίζεται ως ο βασικός συστημικός ανταγωνιστής, με περιορισμό της επιρροής της στο δυτικό ημισφαίριο και ενίσχυση του εμπορικού πολέμου. Στο Ιράν εφαρμόζεται στρατηγική αποδυνάμωσης μέσω κυρώσεων και απομόνωσης, ενώ η Τουρκία παρακάμπτεται προσωρινά λόγω της αμφίσημης στάσης της.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει την αποτροπή της ευρασιατικής ενοποίησης υπό αντιηγεμονικούς όρους, βλέποντας τον αναθεωρητικό άξονα ως τον πιο επικίνδυνο γεωπολιτικό συνασπισμό μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όπως είχε προβλέψει και ο Μπρζεζίνσκι.

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!

Feed

Δείτε περισσότερα

Δείτε Ακόμη

Η “πυρηνική” εμπορική απειλή της Κίνας για καταστροφή των Δυτικών εταιρειών

Στην συζήτησή μας o σύμβουλος έκδοσης των Παραπολιτικών και της Απογευματινής περιγράφει την εξέλιξη του εμπορικού και οικονομικού μπρα ντε φερ μεταξύ ...

Ο Ερντογάν δεν θα φύγει με εκλογές- Καταστολή αντιδράσεων & εξουσία στον γιό του

Στην συζήτησή μας ο γνωστός δημοσιογράφος και γνώστης της τουρκικής πολιτικής σχολιάζει και μεταφέρει πληροφορίες από τα εν εξελίξει γεγονότα στην Τουρκία, όπου την...

Προσοχή σε πιθανή κίνηση του Ερντογάν στα Κατεχόμενα με Παλαιστινίους

Στην συζήτησή μας ο πρόεδρος του Strategy International, καθηγητής διεθνούς ασφαλείας και στρατηγικής στο πανεπιστήμιο Neapolis Pafos σχολιάζει τις εξελίξεις στην Μέση...

Μία σημαντική ανάλυση- Η εικόνα για Ελλάδα-Τουρκία στις ΗΠΑ με την νέα κυβέρνηση

Στην συζήτησή μας ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC (Hellenic American Leadership Council) αναλύει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουάσινγκτον για το τρίγωνο των σχέσεων...