Στη συζήτησή μας, ο γεωστρατηγικός εμπειρογνώμων με έδρα το Παρίσι αναφέρθηκε στο παρασκήνιο της πρόσφατης συνάντησης μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στη Γαλλία.
Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η πιθανή αποδέσμευση των πυραύλων Meteor προς την Τουρκία. Η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο αυτό, καθώς η απόκτηση των Meteor από την Τουρκία θα άλλαζε τις ισορροπίες στον αέρα, μειώνοντας το πλεονέκτημα που έχει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας.
Η Αθήνα έχει ασκήσει πιέσεις στο Παρίσι να μην εγκρίνει την πώληση, ωστόσο η γαλλική στάση παραμένει ασαφής. Παρά τις διπλωματικές παρεμβάσεις, η Γαλλία αποφεύγει να δεσμευθεί, κάτι που δημιουργεί έντονο προβληματισμό.
Η κατασκευάστρια εταιρεία των Meteor είναι η MBDA, μια κοινοπραξία ευρωπαϊκών χωρών με τη Βρετανία να κατέχει το 39,6%, τη Γερμανία το 16%, τη Γαλλία το 12,4%, την Ιταλία το 12%, την Ισπανία το 10% και τη Σουηδία το 10%. Η πολυεθνική σύνθεση της εταιρείας σημαίνει ότι η τελική απόφαση δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη Γαλλία, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τη θέση της Αθήνας. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή, καθώς η πώληση των Meteor στην Τουρκία θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αεροπορική ισορροπία ισχύος στην περιοχή.