Στην συζήτησή μας ο επισκέπτης καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και στο Κυπριακό Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας μεταφέρει πληροφορίες, παρασκήνιο και αναλύσεις από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.
Σημειώνει μεταξύ άλλων, στον απόηχο της τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ότι χώρες της περιοχής προβληματίζονται από τον τουρκικό γεωπολιτικό (σχεδιασμένο ) παροξυσμό, από τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Τουρκία με την νέα πολιτική ηγεσία της Δαμασκού και τις διακηρύξεις της Άγκυρας περί ενδεχόμενου «ενεργειακού μνημονίου» με την νέα συριακή κυβέρνηση, στα πρότυπα του «τουρκολυβικού μνημονίου».
Ιδιαίτερα η Αίγυπτος είναι ανήσυχη από την ριζοασπαστική ισλαμική φυσιογνωμία του νέου καθεστώτος στην Δαμασκό που έχει πολλά κοινά στοιχεία με την αντίστοιχη άνοδο των ισλαμιστών στην εξουσία επί Μοχάμαντ Μόρσι.
Τονίζει ότι και η έκτακτη επίσκεψη στην Λευκωσία του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ εντάσσεται ακριβώς στην γενικότερη τάση “αντισυσπείρωσης” χωρών της περιοχής -στην οποία συμπεριλαμβάνονται η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα -έναντι της τουρκικής περιφερειακής επεκτατικότητας.
Σημαντικές για τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή οι προεδρικές εκλογές στον Λίβανο οι διαδικασίες για τις οποίες ξεκινούν σήμερα.