Η περιοδικότητα της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή ακολυθεί μετατόπιση των επικέντρων από ανατολικά προς δυτικά κάθε 20 με 30 χρόνια. Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, πλησιάζουμε πλέον στο χρονικό όριο για την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού στη θάλασσα του Μαρμαρά.
Η ένταση του σεισμού δεν αποκλείεται να υπερβεί τα 7,5 Ρίχτερ — φτάνοντας ενδεχομένως και τα 7,7 — γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Το επίμαχο σημείο δεν πρόκειται για ένα απλό ρήγμα, αλλά για την ενεργή ζώνη επαφής μεταξύ της Μικρασιατικής και της Ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας, κάτι που ενισχύει τη σοβαρότητα του φαινομένου.
Το τελικό μέγεθος του σεισμού θα εξαρτηθεί από το αν θα ενεργοποιηθεί ολόκληρο το μήκος του ρήγματος, ή αν η εκδήλωση θα είναι τμηματική — γεγονός που θα μπορούσε να μετριάσει εν μέρει την ένταση.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι πρόσφατοι σεισμοί στην περιοχή ενδέχεται να αποτελούν πρόδρομα φαινόμενα ενός μεγάλου σεισμού, ο οποίος μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, χωρίς να είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο χρόνος εκδήλωσής του.