Οι διαπραγματεύσεις και μέσω και εν μέσω κρίσεων όπως αυτή των δασμών έχουν ως γενική κατεύθυνση την άρση των εκατέρωθεν περιορισμών και επιβαρύνσεων και την δημιουργία ενός ενιαίου εμπορικοπυ και οικονομικού χώρου του Δυτικού μπλόκ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα αναδυόμενα ασιατικά γεωοικονομικά μεγέθη.
Όπως επισημαίνει η πρόσφατη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, παρότι επισκιάστηκε από την ανακοίνωση των αμοιβαίων δασμών του προέδρου Τραμπ, επιβεβαίωσε τη συνέπεια της Ουάσινγκτον στη Συμμαχία. Οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη σημασία του ΝΑΤΟ όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, ζητώντας από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος, αυξάνοντας στρατιωτικές δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, η οικονομική στρατηγική Τραμπ με τους δασμούς στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας διεθνούς ισορροπίας, όχι στον απομονωτισμό. Ο Έλον Μασκ πρότεινε μια εναλλακτική: ζώνη ελεύθερου εμπορίου χωρίς δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, ενισχύοντας και την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων. Η Ευρώπη, ωστόσο, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ με εμπορική στροφή προς την Κίνα χωρίς να διακινδυνεύσει την εξάρτηση από ένα αυταρχικό μοντέλο.
Η Αθήνα καλείται να διακρίνει προσεκτικά μεταξύ εταίρων όπως η Ινδία ή το Ισραήλ και να μην παρασύρεται από συγκυριακές πιέσεις. Η νέα τάξη που επιδιώκει η Ουάσινγκτον βασίζεται σε συμμαχίες ελεύθερων και ισχυρών εθνών, με στόχο την ανάσχεση της κινεζικής επιρροής.