Στην συζήτησή μας ο διεθνολόγος με ειδίκευση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική αναλύει τα σενάρια στον σχεδιασμό των ΗΠΑ για την διαχείριση του Ιράν.
Κατά τη δεύτερη προεδρία Τραμπ, οι ΗΠΑ εξετάζουν τέσσερα βασικά σενάρια για την πολιτική τους απέναντι στο Ιράν, καθώς η Τεχεράνη βρίσκεται σε δύσκολη θέση τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς.
- Αλλαγή καθεστώτος
Αν και η διαχρονική στρατηγική των ΗΠΑ επιδιώκει την επιστροφή του Ιράν σε ένα μη θεοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης, η εξωτερική παρέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος θεωρείται μη ρεαλιστική. Ο ίδιος ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν στοχεύει σε ανατροπή, καθιστώντας αυτό το σενάριο το λιγότερο πιθανό. - Απευθείας διαπραγματεύσεις
Η πιθανότητα διμερών συνομιλιών, που θα ξεπερνούν το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος και θα αφορούν την περιφερειακή πολιτική του Ιράν, είναι υπαρκτή. Σημαντικό δείγμα αποτελεί η συνάντηση του Έλον Μασκ με Ιρανούς διπλωμάτες. Ο Τραμπ, με το βλέμμα σε μια ιστορική συμφωνία και ίσως σε ένα Νόμπελ Ειρήνης, θα μπορούσε να επιδιώξει αυτή την οδό. - Σκληρή γραμμή και “Ειρήνη μέσω ισχύος”
Το πιο πιθανό σενάριο είναι η επανάληψη της πολιτικής αυστηρών κυρώσεων και απομόνωσης που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ. Αυτή η στρατηγική είχε αποδυναμώσει το Ιράν οικονομικά και πολιτικά, περιορίζοντας τη δράση του στην περιοχή. - Επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις
Η επιλογή στρατιωτικής δράσης βρίσκεται πάντα στο τραπέζι, με το Ισραήλ να ασκεί πιέσεις για μια τελική λύση στο ιρανικό ζήτημα. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει αυτή την απειλή ως μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις.
Τέλος, η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στην Πενσυλβάνια, φερόμενη ως ιρανικής εμπλοκής, περιπλέκει ακόμη περισσότερο το τοπίο, προσθέτοντας ένα προσωπικό στοιχείο στη διαμόρφωση της αμερικανικής στρατηγικής.