Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025

Τι στάση πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα στο ουκρανικό & στην πολιτική Τραμπ

Share

Στην συζήτησή μας ο στρατηγικός αναλυτής, διεθνολόγος, ειδικός επιστήμων Άμυνας και Ασφάλειας σχολιάζει τις δύο βασικές τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και αναλύει την στάση που θα πρέπει να τηρήσει η χώρα αναφορικά με την πολιτική του Προέδρου Τραμπ.

Όπως τονίζει η «σωστή πλευρά της ιστορίας» αποτελείται από ένα συνονθύλευμα μαρξιστών, μεταμοντερνιστών και εθνομηδενιστών. Το αντίπαλο δέος είναι οι ρωσοπουτινόφιλοι, ένας αμάλγαμα σοβιετόφιλων και θρησκόληπτων που αγνοούν την ταυτότητα της Ελληνικής Ορθοδοξίας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πυροδότησε έναν φανατισμένο διάλογο, χωρίς νηφαλιότητα και ιστορική ανάλυση. Στην Ελλάδα αποσιωπάται η φιλοτουρκική στάση του Ζελένσκι, που στηρίζει την Άγκυρα, χωρίς να καταδικάζει την κατοχή της Κύπρου. Οι εγχώριοι υποστηρικτές του αγνοούν την πραγματικότητα.

Ο Ζελένσκι είναι αμφιλεγόμενος και αντίθετος στα ελληνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα οφείλει να ακολουθεί μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική εντός του ευρωατλαντικού χώρου. Οι σύγχρονοι «Γκραμσιανοί» λειτουργούν ως στρατευμένοι προπαγανδιστές, θυμίζοντας τις ιδεοληψίες της Σοβιετίας.

Ο Ζελένσκι ύμνησε τον Κεμάλ και την Τουρκία, αλλά οι «επί χρήμασι εκδιδομένοι» αδιαφορούν.

Ο ανορθολογικός αντιαμερικανισμός κυριαρχεί στον ελληνικό δημόσιο διάλογο, πυροδοτούμενος από την κυβέρνηση Τραμπ, που προκάλεσε ανασφάλεια στις ελληνικές ελίτ. Οι επικριτές του συχνά παραβλέπουν τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ευρωατλαντικό χώρο, προτάσσοντας ιδεολογικές προκαταλήψεις.

Η Ελλάδα, ως γεωπολιτικό προπύργιο της Δύσης, πρέπει να εντάσσεται στη νέα αμερικανική αρχιτεκτονική ασφάλειας, όχι ως εξαρτημένος σύμμαχος, αλλά με στρατηγικά ανταλλάγματα. Η αμερικανική πρωτοκαθεδρία, αν και φθίνουσα, υπήρξε σταθεροποιητική δύναμη, και η αποχώρηση από το Αφγανιστάν το 2021 κατέδειξε αυτήν την αλλαγή.

Η realpolitik απαιτεί προσαρμογή στις νέες ισορροπίες, αποφεύγοντας διχαστικά αφηγήματα που αποδυναμώνουν την ελληνική θέση. Ο αντιαμερικανισμός υπονομεύει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε μια εποχή εντεινόμενου διεθνούς ανταγωνισμού, ενώ η χώρα οφείλει να παραμείνει ψύχραιμη και στρατηγικά ευέλικτη.

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!

Feed

Δείτε περισσότερα

Δείτε Ακόμη

Πόκερ Κούρδων Συρίας με τους ισλαμιστές της Δαμασκού για ένταξη στο συριακό κράτος

Στην συζήτησή μας ο γνωστός δημοσιογράφος και γνώστης της τουρκικής πολιτικής σχολιάζει τις εξελίξεις στη Συρία αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του ισλαμικού...

Γεμίζουμε πυραύλους-Γερμανική πρόταση για IRIS T- Πως διαμορφώνεται ο Θόλος

Στην συζήτησή μας ο εκδότης του γνωστού αμυντικού περιοδικού Πτήση και της ιστοσελίδας flight.com.gr μεταφέρει πληροφορίες και παρασκήνιο για την δημιουργία του αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού θόλου...

Info & παρασκήνιο από Δρούγο για τις συζητήσεις Ευρωπαίων – ΗΠΑ

Στην συζήτησή μας ο γεωστρατηγικός αναλυτής αναφέρεται μεταξύ άλλων στο παρασκήνιο μεταξύ Ευρωπαίων και ΗΠΑ για την διαπραγμάτευση Αμερικανών και Ρώσων σχετικά την Ουκρανία.Σημειωτέον...

Η ανατομία ενός ανασχηματισμού- Η κυβέρνηση μπαίνει σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα

Στην συζήτησή μας η πολιτική και εκλογική αναλύτρια σχολιάζει τον ανασχηματισμό και αναλύει το σκεπτικό της νέας σύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος, την γενική στόχευση,...