Στην συζήτησή μας ο Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης εξηγεί το στρατηγικό υπόβαθρο πίσω από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την Διώρυγα του Παναμά, την Γροιλανδία και τον Καναδά.
Ειδικά για τον Παναμά τονίζει ότι είμαι η κύρια εμπορική διαδρομή που ακολουθούν τα εμπορικά πλοία, όταν μεταφέρουν εμπορεύματα μεταξύ της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και της Ανατολικής Ασίας ή μεταξύ των ΗΠΑ και της Δυτικής Ακτής του Καναδά προς την Ευρώπη ή μεταξύ της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και της δυτικής ακτής της Νότιας Αμερικής.
Τα πλοία αποφεύγουν να περάσουν γύρω από την νότιο Αμερική, ένα ταξίδι που προσθέτει κατά μέσο όρο περίπου 8.000 επιπλέον ναυτικά μίλια και 18 επιπλέον ημέρες ταξιδιού σε σχέση με τη Διώρυγα του Παναμά.
Εξυπηρετεί το 5% του παγκόσμιου εμπορίου και το 40% του εμπορίου των ΗΠΑ, αλλά και τη διέλευση του στόλου των ΗΠΑ για γρήγορη μετακίνηση μεταξύ Ειρηνικού και Ατλαντικού σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή της Κούβας το 1962, του Βιετνάμ (1965-73), της Κορέας (1950-53).
Από το 2023 οι κλιματικές συνθήκες και κυρίως η αυξημένη ξηρασία δημιουργούν φυσικά προβλήματα στην διώρυγα.
Τα πλοία μετά την είσοδο τους από τον Ατλαντικό Ωκεανό πρέπει με 3 ανυψωτικές δεξαμενές να ανέλθουν κατά 26 μέτρα και λίγο πριν την έξοδο της διώρυγας να κατέλθουν με την αντίστροφη διαδικασία.
Μετά από κάθε διέλευση πλοίου, προκειμένου να αδειάσει η δεξαμενή για να δεχθεί το επόμενο πλοίο χύνεται στη θάλασσα περίπου 200 εκατομμύρια κιλά φρέσκου νερού προερχόμενο από τις κοντινές λίμνες, αλλά εάν έχει μείωση βροχοπτώσεων, όπως αυτή τον Οκτώβρη του 2023 που ήταν μειωμένη πάνω από 40%, το νερό δεν επαρκεί.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τα 36 πλοία που περνούσαν συνήθως την ημέρα κάποιες φορές μειώνονται και κάτω από τα μισά, χωρίς αντίστοιχη μείωση των εσόδων, καθώς οι διελεύσεις δημοπρατούνται και έτσι τα τέλη διέλευσης φθάνουν στα ύψη.