Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025

Το παρασκήνιο του παγώματος των ερευνών για το ηλεκτρικό καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου

Share

Στην συζήτησή μας ο ενεργειακός αναλυτής και δημοσιογράφος (Euro2Day) περιγράφει το παρασκήνιο που οδήγησε στο «πάγωμα» των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, που αποτελεί μέρος του έργου Great Sea Interconnector (GSI).

Ως αποτέλεσμα, τα ιταλικά ερευνητικά πλοία έχουν αποχωρήσει, ενώ έχει ανασταλεί η καταβολή της δόσης του Φεβρουαρίου, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, από τον ΑΔΜΗΕ προς τη γαλλική εταιρεία NEXANS, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του καλωδίου.

Η έλλειψη προόδου στις έρευνες βυθού στη γραμμή Κάσου-Καρπάθου έχει οδηγήσει στην αποχώρηση των ιταλικών ερευνητικών πλοίων «Ievoli Relume» και «NG Worker».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έδωσε εντολή στον ΑΔΜΗΕ να παγώσει τις πληρωμές, έως ότου βρεθεί διπλωματική λύση. Παράλληλα, η κατασκευή του καλωδίου συνεχίζεται, καθώς το κόστος διακοπής της παραγωγής κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό.

Σημαντική παράμετρος είναι η συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Θ. Σκυλακάκη με στελέχη της Nexans και του ΑΔΜΗΕ, λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής 70 εκατ. ευρώ. Οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τη διπλωματική διάσταση του ζητήματος και την έλλειψη διεθνούς συνεννόησης, με την Αθήνα να μην έχει διασφαλίσει σαφή υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Η προσωρινή αυτή απόφαση κρατά το έργο σε εκκρεμότητα, ενώ οι επενδυτές και διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Κύπρου και του Ισραήλ, παρακολουθούν τις εξελίξεις. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, καθώς η Ελλάδα καλείται να αποφασίσει εάν θα αναλάβει το σχετικό ρίσκο και να προχωρήσει στη συνέχιση του έργου.

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!

Feed

Δείτε περισσότερα

Δείτε Ακόμη

Οι Μεγάλες Δυνάμεις είδαν ανταγωνιστικά την Επανάσταση-Φοβήθηκαν Βυζάντιο

Ο διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής – Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής, σε μία...

Εξαιρετικό-Η Τουρκία “σπρώχνει” τα κράτη της περιοχής στο πλευρό μας, αλλά…

Στην συζήτησή μας ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αναλύει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην σκακιέρα των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας-Ισραήλ-Τουρκίας αλλά και...

Τζακσονισμός-Το θεωρητικό υπόβαθρο της πολιτικής Τραμπ-Τι προβλέπει για εντός & εκτός

Στην συζήτησή μας ο διεθνολόγος με ειδίκευση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική για το θεωρητικό υπόβαθρο της πολιτικής Τραμπ και την αντιστοίχισή του στις βασικές,...

Το 2025 θα υπάρξει κορύφωση εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα

Στην συζήτησή μας ο διδάκτωρ γεωπολιτικής, καθηγητής γεωστρατηγικής αναφέρεται στα εν εξελίξει στρατιωτικά και γεωπολιτικά μέτωπα τα οποία μεταφέρονται στο 2025. Εκτιμά ότι θα υπάρξει...